Društvo

Održana konferencija Dignity W@rld

Konferencija - predstavljanje projekta "Dignity W@rld: virtualne igraonice za ljudska prava" održala se 20. lipnja 2018. godine, od 10:30 do 14:30 sati u Trgovačkoj i komercijalnoj školi "Davor Milas" u Osijeku.


Konferencija je bila u organizaciji Agencije lokalne demokracije iz Osijeka, a partneri na projektu su organizacije Az emberség erejével Alapítvány (Mađarska), Attiva-Mente (Italija), La Asociación Cazalla Intercultural (Španjolska) i Seiklejate Vennaskond (Estonija). Projekt se realizira pomoću EU programa Erasmus + ključna aktivnost 2 (KA2) strateška partnerstva u području mladih.
Na konferenciji je nazočilo tridesetak sudionika - učitelja, nastavnika i pedagoških djelatnika osnovnih i srednjih škola te osoba koje rade s mladima na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.
Cilj konferencije je bio predstaviti Dignity W@rld - virtualnu platformu čije igre su dizajnirali stručnjaci za gaming te ukazati na različite načine njihova korištenja u nastavi. Predstavljene igre će se moći besplatno preuzimati i koristiti u nastavi za približavanje tema demokracije i ljudskih prava učenicima osnovnih i srednjih škola.
Na konferenciji je bilo riječi i o važnosti igre a bili su predstavljeni i različiti načini korištenja igre u nastavi.
U svom obraćanju na početku konferencije, direktor ALD Osijek, Miljenko Turniški je predstavio projekt i istaknuo da je njegova posebnost u tome što platforma omogućava ne samo besplatno korištenje već postojećih igara u nastavi, već i prilagodbu sadržaja potrebama nastavnika. Platforma također potiče nastavnike na povezivanje sadržaja predmeta s društvenim kretanjima i događanjima, pomažući mladima da shvate svrsishodnost naučenog i njegovu društvenu primjenjivost, potičući ih na aktivnost i sudjelovanje.
Julijana Mladenovska-Tešija (Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku) je istaknula važnost razumijevanja igre kao fundamentalnu i određujući ljudsku karakteristiku te njenu utkanost u kulturi i demokraciji; Dubravka Pađen Farkaš (Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek) je predstavila aktivnosti za mlade i starije koje provodi GISKO a koje za cilj imaju razvoj kulture i kreativnih/čitalačkih potencijala građana; Leo Tot (Void Main Studio d.o.o. Osijek) je govorio o računalnim igrama kao edukacijskom alatu te predstavio načine korištenja platforme Dignity W@rld sudionicima konferencije.
Na kraju, Željka Fudere Levak, umjetnica iz Osijeka je predstavila aktivnosti udruge Elastic.heart koja promovira umjetnost i kreativnost, i podijelila prigodne poklone - unikatne cekere za sve sudionike konferencije.

Platformu s igrama pronađite ovdje, a projekt možete pratiti i na facebook stranici: https://www.facebook.com/enterdignityworld/ 

Pin It

DONATORI

mu logologo u boji manji hr