Obrazovanje

Ugostiteljsko-turistička škola i Elektrotehnička i prometna škola Osijek postaju regionalni centri kompetentnosti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je jučer 25 strukovnih škola koje će postati budući regionalni centri kompetencije.

Od tih 25 škola, njih pet je iz Slavonije i Baranje, a dvije iz Osijeka: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek i Elektrotehnička i prometna škola Osijek. Ostale škole su Tehnička škola Slavonski Brod, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega i Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci.

Škole su izabrane na javnom pozivu, a djelovat će kao regionalni centri kompetentnosti koji povezuju škole, veleučilišta i poslodavce te koji će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi.

Sredstva za program u iznosu oko milijardu kuna osigurana su u operativnim programima "Konkurentnost i kohezija 2014- 2020" i "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020". Uključene škole od sada će imati mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više praktične nastave za učenike, ulazak učenika u svijet rada, bolju suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako će odabrane škole sada moći ulagati u infrastrukturu, kako bi učenici mogli raditi s najboljom opremom te uspostaviti kontakt s poslodavcima, tako da, kada završe školu, budu osposobljeni za buduća radna mjesta ili za nastavak školovanja.

Divjak je također najavila kako će se natječaji iz dva fonda raspisati već u rujnu.

 

Pin It

DONATORI

mu logologo u boji manji hr