Obrazovanje

Državni turnir mladih prirodoslovaca

Već petu godinu za redom Istraživački centar mladih organizira Državni turnir mladih prirodoslovaca, eksperimentalno natjecanje iz prirodnih znanosti u Hrvatskoj za učenike osnovnih i srednjih škola.

Turnir se sastoji od tri koraka:
1. gdje učenici sami odabiru jedan od 17 zadanih problema te ga „rješavaju“ istraživanjem i malim znanstvenim radom u kojem izlažu svoje rezultate,
2. temeljite recenzije od strane odličnih studenata prirodoslovnih i tehničkih fakulteta te
3. Državnog turnira gdje autori najboljih istraživanja izlažu svoje rezultate u „znanstvenim borbama“. Nakon toga izabire se ekipa od 6 učenika koja će Hrvatsku predstavljati na međunarodnom turniru ove godine u srpnju 2019. u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije.

Sudjelovanje na turniru pruža mogućnosti za samostalan rad, na eksperimentiranje, na kreativno rješavanje problema, potiče zanimanje učenika za znanost i razvija snalažljivost. Na međunarodnoj razini pak razvijaju se komunikacijske i prezentacijske vještine. Prilikom rješavanja turnirskih problema, natjecatelji na zanimljiv način primjenjuju znanje stečeno u osnovnoj ili srednjoj školi, ali ga i znatno proširuju. Više o samom natjecanju možete pronaći na http://www.iynt.org/  i http://www.iynt.icm.hr/ .

Turnir organizira studentska udruga „Istraživački centar mladih“ smještena na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Prošle godine prijavilo se preko 100 učenika iz cijele Hrvatske, a slično očekujemo i ove godine. U zadnje četiri godine na međunarodnom turniru hrvatska je ekipa osvojila zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje. Ipak, i dalje glas nije dospio u sve dijelove Hrvatske ma koliko se trudili, a mi želimo jednake šanse pružiti svim učenicima, posebno jer za sudjelovanje nije potrebna nikakva velika ili skupa oprema, već samo kreativnost, volja i zanimanje za znanost.

Trenutno su u toku prijave učenika za natjecanje, i traju do 3.11. a nakon toga do 10.12. moraju poslati svoje istraživačke radove. 

Ukoliko treba bilo kakva dodatna informacija,  slobodno pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

DTMP plakat

Pin It

DONATORI

mu logologo u boji manji hr