Zapošljavanje

Tvoje mogućnosti pri zapošljavanju u inozemstvu

Svakodnevno se suočavamo s odlaskom mladih u inozemstvo u potrazi za poslom, boljim životom i napredovanjem. Koliko ste upoznati sa mogućnostima koje kao mlada osoba s statusom državljanina neke od članica Europske unije ostvarujete pri traženju posla u inozemstvu? Ako imaš želju zaposliti se u inozemstvu kroz ovaj članak ćemo te detaljno uputiti koje sve opcije imaš.

Bili vi zaposleni ili nezaposleni, uvijek možete preko stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pratiti aktualne projekte u EURES programu (aktualni projekti).  No što je zapravo EURES?

EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarskoj, koju koordinira Europska komisija. EURES mreža je pokrenuta 1993. godine kao instrument poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada. Svrha je EURESA pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima koji smatraju da im može koristiti princip slobodnog kretanja ljudi. Više od 1000 EURES savjetnika dnevno su u kontaktu s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja širom Europe. EURES savjetnici su trenirani specijalisti koji pružaju tri osnovne EURES usluge: informacije, usmjeravanje i posredovanje između poslodavaca i tražitelja posla na europskom tržištu rada. Posjeduju specijalizirano znanje o praktičnim, pravnim i administrativnim pretpostavkama vezanima uz mobilnost na nacionalnoj i europskoj razini, te rade unutar javnog zavoda za zapošljavanje svake zemlje članice ili unutar drugih partnerskih organizacija u EURES mreži.

Znači EURES je nešto kao naš Zavod za zapošljavanje, samo na europskoj razini. Njihovi kontakt podaci u Osječko-baranjskoj županiji:

EURES OSIJEK
Hrvatski zavod za zapošljavanje, RU Osijek
Tel. 00385 (0)31 207 339
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Također možete popratiti i izdvojene natječaje za posao u nekoliko Europskih država( ovdje) , npr. Irska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo. Ako ipak želite detaljniji pregled poslova najbolje je da direktno potražite na EURES portalu, na kojem možete izraditi vaš profil i učitati životopis, te koristiti različite filtere u pretragama. EURES-ove savjetnike možete potražiti i u drugim državama ako imate specifično pitanje ili želite direktni kontakt, a postoji mogućnost da pričaju i hrvatski jezik. Tražilica savjetnika: https://ec.europa.eu/eures/eures-apps/um/page/public?#/adviser/search/list 

Ako ste u dobi od 18 do 35 godina možete iskoristiti program '' Your first EURES job''.  Tvoj prvi posao preko EURES-a je program radne mobilnosti Europske unije koji mladim Europljanima olakšava pronalazak zaposlenja, praktične izobrazbe ili strukovnog naukovanja u drugoj državi članici EU, Norveškoj ili Islandu te olakšava poslodavcima pronalazak kvalificiranih mladih radnika na širem europskom prostoru.

Kako biste sudjelovali u Your first EURES job 5.0 potrebno je registrirati se na EUJOB4EU platformu koristeći web stranicu http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home , a zatim možete pogledati ''Hot jobs'' ponudu poslova: http://www.yourfirsteuresjob.eu/hot_jobs

Shema financira jezične tečajeve (max. 2000 €) i druge oblike osposobljavanja. Također financira i putne troškove mladih osoba koje se prijavljuju za posao ili osposobljavanje uz rad (praktičnu izobrazbu ili strukovno naukovanje) te im tako omogućuje odlazak na razgovore za posao, odnosno selidbu u drugu zemlju članicu radi zaposlenja, priznavanje kvalifikacija (400 €) i drugo. Detaljnije o financiranju takvih aktivnosti: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/yfej_benefits_jobseekers 

Kontakt u Hrvatskoj: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sretno s zapošljavanjem!

 

 

 

 

 

Pin It

DONATORI

mu logologo u boji manji hr